Omscholen naar een baan in de zorg? Kan dat zo maar en is er dan ook nog ruimte voor groei? Sandy Manse had jarenlange ervaring in de horeca en detailhandel, liet zich omscholen en kwam bij Futura Zorg in Oud-Beijerland als stagiaire helpende plus binnen. En daar is het niet bij gebleven. Lees hier haar verhaal. 

“Alhoewel ik geen ervaring had in de zorg, zag ik wel overeenkomsten met mijn vorige functies in de horeca en detailhandel. Bijvoorbeeld het zorgen voor een ander, het sociale aspect, zowel zelfstandig als in teams kunnen werken maar ook de onregelmatige werktijden. Hier had ik al jaren ervaring mee. Alleen ontbrak het mij aan medische kennis om te kunnen werken in de zorg, maar daar volgde ik de verkorte opleiding tot helpende plus voor. Voor de opleiding tot helpende plus moest ik stage lopen bij een zorgorganisatie.

Heel eerlijk? Ik had nog niet eerder van Futura Zorg gehoord en kwam dus bij toeval uit bij het Futurahuis in Oud-Beijerland. Ik kon destijds kiezen uit meerdere organisaties om stage te lopen. Ik heb op gevoel gekozen voor Futura Zorg. Bijkomend voordeel was dat deze locatie bij mijn ouders om de hoek staat en ook maar op 10 minuten bij mijn eigen huis vandaan.

Ik werd tijdens de kennismaking enorm gastvrij ontvangen en had een heel prettig gesprek met de locatiebeheerder. Ook de kleinschaligheid sprak mij erg aan. Door dat kleinschalige karakter heerst er een huiselijke sfeer. Omdat ik helemaal nieuw was in de zorg, voelde die warme kennismaking heel goed. Ik ben dan ook vol enthousiasme gestart bij Futura Zorg. Ik had door de eerder opgedane werkervaring daarom best een vliegende start bij Futura Zorg. En wanneer ik hulp nodig had dan stonden collega’s direct voor mij klaar.

Ik voelde mij als een vis in het water en voor ik het wist, was ik geslaagd en had ik mijn diploma voor helpende plus op zak. Ik wilde heel graag blijven werken bij Futura Zorg in Oud-Beijerland en was meer dan blij toen ik een arbeidsovereenkomst kreeg aangeboden én de mogelijkheid om met een andere opleiding mijzelf verder te ontwikkelen naar verzorgende op niveau 3.

Alhoewel ik alleen op de locatie in Oud-Beijerland werk, voel ik wel een bepaalde verbondenheid met de rest van de organisatie. Ik ben lid geweest van de klankbordgroep medewerkers, een  voorloper van de Ondernemingsraad. Omdat mijn nieuwe opleiding de nodige tijd vergt, ben ik tijdelijk lid geweest. Misschien kan ik in de toekomst weer aanhaken. Maar ik heb hierdoor wel mogen ervaren dat je kunt meepraten over het beleid, dat je gezien en gehoord wordt als medewerker en dat je mening er toe doet. En ik heb gezien dat er dus meer mogelijkheden zijn om je verder te ontwikkelen binnen de organisatie dan alleen door het volgen van een externe opleiding.

Ook krijg je alle mogelijkheden om bij te blijven binnen je vakgebied of om je kennis te verbreden, bijvoorbeeld door het volgen van online cursussen wanneer het jou uitkomt. Maar er worden ook klinische lessen en cursussen verzorgd, bijvoorbeeld een cursus over onbegrepen gedrag. Daarnaast heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan één van de diverse commissies binnen Futura Zorg.

De omscholing tot zorgmedewerker is mij, mede door de hulp en ondersteuning van mijn collega’s bij Futura Zorg, heel erg goed bevallen. Wil jij jezelf omscholen of ben je op zoek naar een baan in de zorg? Dan kan ik je Futura Zorg van harte aanbevelen. Kom binnen bij één van de Futurahuizen en voel zelf hoe fijn en gezellig wij werken met elkaar voor het welzijn van onze bewoners.“