Mevrouw Versloot heeft in 2023 een kleine 5 maanden bij Futura Zorg in Oudewater gewoond. Kort na haar overlijden blikken wij samen met Peter en Marianne, twee van haar vier kinderen, terug op de periode die zij bij Futura Zorg heeft gewoond.

Peter: “Onze moeder is 30 jaar getrouwd geweest en kwam er toen als weduwe nog 33 jaar alleen voor te staan, met 4 kinderen en de boomgaard. Ze was dus heel zelfstandig, deed alles zelf. Dus ook de boomgaard en de grote groentetuin. Tot op haar 88e jaar spitte ze zelf de groentetuin nog om. Op een zeker moment ging het lastiger thuis. Ze is een aantal keer gevallen, in huis en in de tuin. En het ging gelukkig telkens net goed.”

Marianne: Ze heeft eerder al eens 6 weken in een zorgpension gezeten waarna we alles goed hebben opgestart met een zorgorganisatie zodat ze hulp kreeg thuis. Maar ze kreeg steeds meer pijn en liep slecht. Dat was voor ons wel het moment om met moeder in gesprek te gaan of ze niet eens moest gaan rondkijken voor als het thuis echt niet meer zou gaan. Ze vond zelf dat het nog te vroeg was.”

Peter: ”Wij zijn onszelf in september 2022 gaan oriënteren op woonzorginstellingen in de directe omgeving en hebben contact gezocht met 3 of 4 instellingen, waaronder Futura Zorg waar we goede verhalen over hadden gehoord. Maar ook de kleinschaligheid van Futura Zorg sprak ons erg aan. We kregen veelal te horen dat de wachtlijst 3 jaar was. Bij Futura Zorg was dit naar schatting ongeveer een jaar. Vanwege de wachtlijsten hadden we onze moeder destijds vast ingeschreven.”

Futura Zorg, locatie Oudewater

Marianne: “Op een zeker moment kwam de rollator in beeld en hebben we alles in huis gelijkvloers gemaakt. Toen kwam ook de ene na de andere zorg binnen; thuiszorg, tafeltje dekje en natuurlijk ook de hulp van haar 4 kinderen. Dat wilden wij zo lang als mogelijk proberen vol te houden. Ongeveer 4 maanden na ons eerste contact belde Debby, locatiebeheerder van Futura Zorg in Oudewater, ons op om te vragen hoe met onze moeder ging. Daar waren wij erg door verrast. Er was nu eens iemand die naar ons informeerde in plaats van andersom. In mei, 3 maanden later, belde Debby weer maar nu met de boodschap dat er een appartement beschikbaar was gekomen voor onze moeder. Dat was veel sneller dan we hadden verwacht. Het ging thuis nog redelijk goed. Dit telefoontje kwam net iets te vroeg en dus hadden we het aanbod afgewezen. Wel hebben wij onze moeder toen voorgesteld om eens te gaan kijken bij Futura Zorg en dat hebben we gedaan. Ze was toch erg onder indruk van de mooie, ruime locatie en ook van het appartement. Dat was groter dan ze had verwacht. Met verhuizen zou ze er zeker op gaan inleveren want op de boomgaard woonde ze vrij en had ze alle ruimte om zich heen.”

Peter: “Eind juni volgde er weer een telefoontje van Futura Zorg dat er een appartement vrij was gekomen. Het ging toen slechter met onze moeder. Ze viel vaak en had veel pijn. Het thuis wonen werd steeds moeizamer. Wij als kinderen vonden het steeds lastiger haar alleen te laten en dat vond onze moeder zelf eigenlijk ook. Ze lag in de nacht regelmatig te piekeren over hoe het verder moest. Ze heeft uiteindelijk zelf de beslissing genomen om te gaan verhuizen naar Futura Zorg in Oudewater. Deels om onze zorgen weg te nemen maar deels ook omdat ze zelf nog kiezen waar ze terecht zou komen.”

Marianne: “Ik was heel blij dat ze deze beslissing zelf had genomen. Ook toen ze eenmaal bij Futura Zorg woonde, gingen onze dagelijkse bezoekjes door. Soms waren ze wat korter dan voorheen maar dat kwam omdat de zorg ons nu door de medewerkers van Futura Zorg uit handen was genomen. Dat was fijn want het was best een pittige tijd, die laatste periode dat onze moeder nog in haar oude huis woonde.”

We werden echt ontzorgd door Futura Zorg

Peter: “We werden echt ontzorgd door Futura Zorg. Wat ook heel fijn was voor onze moeder, was het bed. Het appartement bij Futura Zorg moest worden ingericht met haar eigen spullen, om het haar thuis te laten worden. En toen kwam dus ook haar grote eiken bed in beeld. Daar lag ze al jaren op en het lag heerlijk. Ze was eraan gewend en kon er goed uit opstaan. Wij waren in de  veronderstelling dat er een ziekenhuisbed zou komen, iets wat onze moeder tijdens haar periode in het zorgpension ook heeft gehad en erg slecht op heeft geslapen. Maar het bed mocht gewoon mee. Daar was zo enorm blij mee. Vanuit Futura Zorg zijn ze ook bij onze moeder thuis geweest. We waren blij dat dit bezoek onderdeel was van de procedure. Zo konden ze goed zien uit wat voor woonsituatie onze moeder vandaan kwam en wie er bij hen zou komen wonen. Dit alles zorgde voor een warme overgang. Het was echt een ‘joekel’ van een overgang voor onze moeder. Ook al was het haar eigen beslissing. Daar zit je dan ineens, in een andere omgeving, in een appartement.  Ze was niet de persoon om uit zichzelf deel te nemen aan activiteiten maar wanneer je haar vroeg om mee te gaan, dan ging ze wel graag mee. Ze was erg blij met de fysio en ook dat ze geregeld werd opgehaald om tijdens de koffie de krant te bespreken, dat vond ze één van de leukste activiteiten. Daar genoot ze van. Wat dat betreft doen ze dat leuk hier.”

Afbeelding: er worden dagelijks activiteiten aangeboden waarbij de bewoner zelf besluit al dan niet deel te nemen.

Marianne: “Dat onze moeder de regie over haar eigen leven kon behouden was fijn. Ik kwam altijd op de maandag haar haren doen. En dan lunchten we gezellig op haar appartement, terwijl zij onder de droogkap zat. Het wennen aan haar nieuwe omgeving heeft best even geduurd maar die vrijheid, de eigen regie en alle andere mogelijkheden van het kleinschalig wonen hebben haar echt geholpen bij het wennen. Ook de goede zorg van het team en de vrijwilligers hebben hieraan bijgedragen. Was dit maar overal zo. Dit gun je iedereen, die betrokkenheid en liefdevolle zorg. Ik weet uit ervaring dat het ook heel anders kan zijn. Het was ook zo fijn dat ze haar eigen spullen mee kon verhuizen. Het appartement voelde daarom voor mij toch een beetje als thuis.”

Dit gun je iedereen, die betrokkenheid en liefdevolle zorg

Peter: “Zorgen blijft mensenwerk maar het is hier allemaal zo liefdevol en zorgzaam. Dat proef je gewoon, dat zit in het team gebakken. Wat ook heel fijn was, was dat we konden lezen in de Caren app hoe het ging met onze moeder. We lazen dagelijks mee. Zeker in de laatste fase van haar leven.”

Marianne: “Wat ik ook heel fijn vond, was dat er vers werd gekookt. Dat geeft iets huiselijks. Wij brachten ook regelmatig emmers met pruimen uit de boomgaard mee die in de keuken verder werden verwerkt. Dat kon gewoon.”

Peter: “Onze moeder was door Corona haar reuk en smaak kwijtgeraakt maar zei wel regelmatig dat ze lekker had gegeten.
Ze heeft het gewoon goed gehad hier.”

===

Wilt u meer weten over wonen bij Futura Zorg? Neem gerust contact op met de locatiebeheerders van onze Futurahuizen.